Voedingsbeleid

||Voedingsbeleid
Voedingsbeleid 2018-03-28T14:52:57+01:00
het gezonde voorbeeld

Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind. Daarom volgen wij de adviezen voor de kinderopvang van het Voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

  • vooral producten uit de Schijf van Vijf aanbieden.
  • de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken, en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen.
  • feestjes gezond vieren. Daarom vragen we aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken.
  • ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. Onze medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden ze bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.
  • voor baby’s een eigen voedingsschema gebruiken, dat we met de ouders/verzorgers afstemmen. We stemmen ook het geven van de eerste hapjes af.

Gevarieerd eten
We dringen geen eten op, de behoefte aan eten is voor elk kind anders. Wel zorgen we dat de kinderen gevarieerd eten. Als een kind speciale voeding nodig heeft (op basis van een medisch advies of het advies van een diëtiste), dan kunnen ouders dit meegeven naar de opvang. De pedagogisch medewerkers zorgen ervoor dat uw kind krijgt wat het nodig heeft. We bieden kinderen op vaste tijden eten en drinken aan.

Bewuste keuzes
We stimuleren kinderen om water en thee te drinken en vanaf 2 jaar krijgen kinderen ook vruchtenmix aangeboden. We kiezen vooral het gezondere beleg bij hartig en zoet beleg, zoals zoutarme smeerkaas. We bieden geen smeerleverworst aan vanwege de -te hoge- hoeveelheid vitamine A. Bij het bereiden en aanbieden van voeding hanteren we een procedure voedselveiligheid, welke is gebaseerd op de hygiënecode voor kinderopvang.

Eten en drinken is een sociaal gebeuren
Eten en drinken is meer dan alleen een noodzakelijke behoefte. Het is een sociaal gebeuren. Aan tafel is er aandacht voor elkaar. Pedagogisch medewerkers eten met de kinderen aan tafel mee.